Home > Artikel

Mini-cursus babyverzorging

Je pasgeboren baby verzorgen in 5 stappen

Plots ben je alleen thuis met je baby. Hoe moet je hem ook alweer een badje geven? En wanneer moest je zijn oogjes en oortjes schoonmaken en nageltjes knippen? Moeilijk? Bijlange niet! Dit is op en top quality time...

1. Een badje geven
Dit heb je zeker nodig:
Een bad of emmer (er zijn tegenwoordig speciale plastic emmers op de markt)
Hydrofiele luiers, handdoeken en badcape
Verzorgingsproducten zoals badolie, haar-en babyshampoo, eventueel bodymilk
Schone luier en billencrème
Kleertjes
Eventueel een badthermometer maar dit lukt ook perfect door met je elleboog aan het water te voelen.

In bad gaan vinden de meeste baby's geweldig omdat het hen doet denken aan de tijd dat ze bij jou in de buik zaten. Voor je aan het badritueel begint, zorg je dat alles klaarstaat en binnen handbereik ligt. Voel of het water niet te warm is en begin dan pas je baby uit te kleden. Volgorde: sokken, broekje, bovenkleding, body. Aankleden is precies andersom.

Was eerst je baby zijn gezichtje zonder zeep en droog meteen af. Was daarna de rest van je baby's lijfje. Helemaal op het einde was je zijn billetjes waarbij je extra aandacht schenkt aan de huidplooitjes en de geslachtsorganen.
Tijd om in bad te gaan! Houd je arm onder de oksel en ondersteun het hoofje met je arm. Zo kan je baby niet wegglijden. Je andere arm gebruik je om de beentjes en billetjes te ondersteunen, daarna gebruik je die arm om je baby af te spoelen. Zorg ervoor dat dit niet te lang duurt, want een baby krijgt snel koud. Haal hem uit bad en droog hem goed af met een zachte handdoek, schenk extra aandacht aan alle huidplooien. Gebruik ook luiercrème, want die beschermt je baby's huid tegen de schadelijke inwerking van urine, ontlasting en irriterende stoffen.

2. Oortjes en oogjes schoonmaken
Voor de oortjes gebruik je aangepaste babywattenstaafjes of een doekje of een gaasje gedrenkt in babyolie. Voor de oogjes gebruik je een steriel gaasje gedrenkt in fysiologisch serum en je reinigt van de zijkant van het oog naar de neus toe.

3. Nageltjes knippen
Laat je baby in het begin an die leuke krabwantjes dragen. Nagels knippen is pas nodig vanaf 6 weken. Gebruik geen nagelknipper, maar een nagelschaartje met stompe punten en knip de nageltjes recht af.

4. Navel
Het stukje navel valt meestal af binnen de 14 dagen na de geboorte. Dit navelstompje moet je niet bedekken zoals vroeger, maar wel goed verzorgen. Soms wordt angeraden om dit 1 x per dag te ontsmetten. Wordt de navelstomp toch rood of zie je vochtafscheiding, ga dan naar een dokter.

5. Haartjes
Om de haartjes te wassen gebruik je best een aangepaste babyshampoo. Om te spoelen, gebruik je een bekertje in plaats van een douchestraal. Melkkorstjes kan je best verzorgen met amandelolie en daarna uitkammen of vraag naar een aangepast product bij de apotheek.

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be