Home > Artikel

Help! Mijn kind heeft obstipatie

Alles wat je moet weten over obstipatie bij kinderen

Obstipatie komt steeds vaker voor bij kleine kinderen. Niet naar het toiletje durven gaan op school of in de opvang, weinig lichaamsbeweging, sterke emoties, te vroege opstart van de zindelijkheidstraining of verkeerde voedingsgewoonten kunnen obstipatie verzoorzaken, maar ook erfelijkheidsfactoren of bepaalde aangeboren aandoeningen kunnen een oorzaak zijn. Mini ging op zoek naar een aantal manieren om obstipatie te voorkomen: 

Aangepaste voeding
Wanneer stoelgang te lang in de darm aanwezig is, is dit niet op één twee drie te verwijderen. De arts schrijft lavementen voor, meestal gedurende 3 à 4 dagen. Daarnaast worden vaak lactiva opgestart gedurende enkele weken om de stoelgang zachter te maken.  Maar daarnaast zijn er dus nog een aantal algemene voedingsrichtlijnen waarop je best let om constipatie te voorkomen:

  • Zorg dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging
  • Drink voldoende water
  • Eet voldoende vezels door voldoende fruit, groenten, volkoren graanproducten en aardappelen te eten. Vezels vergroten bovendien het verzadigingsgevoel en verbeteren het suikermetabolisme.
  • Neem dagelijks een gezond ontbijt
  • Beperk suikerrijke tussendoortjes zoals fruitsappen, frisdranken, suikerrijke melkdrankjes, koekjes en snoepjes. Deze hebben een slechte invloed op de eetlust van je kind.
  • Gebruik de juiste hoeveelheid vetstoffen

Belangrijk! Jij als ouder bepaalt wat en hoe je kind eet, je kind bepaalt de hoeveelheid. Pas indien nodig de voeding aan voor heel het gezin, gezonde voeding is voor iedereen belangrijk!

Geef toilettraining
Eerst en vooral is er aandacht nodig voor een goede, stabiele en spontane zithouding op het toiletje om het maken van stoelgang te vergemakkelijken. We passen onze houding aan door ons bekken achterwaarts te kantelen of te hurken. Gelijktijdig moeten we enerzijds persen met de buik en anderzijds onze bekkenbodemspieren ontspannen. Op een potje heeft je peuter/kleuter de ideale houding: gehurkt met de voeten stevig en veilig op de grond. Kinderen die het grote toilet gebruiken meoten met de voeten plat kunnen steunen en de knieën komen even hoog als het zitvlak. Een trapje voor het toilet en een toiletbrilverkleiner zorgen voor een ontspannen zithouding.
Ze mogen ook niet te hard persen en moeten aangemoedigd worden om op een rustige en gecontroleerde manier te persen.

Opvoedingsadvies
Kinderen met constipatie moet je leren om tijd te leren maken en rustmomenten in te bouwen om naar het toilet te kunnen gaan. Drie keer per dag, een half uurtje na de maaltijd op het toiletje gedurende 5 minuten, is een gewoonte die je best van kleins af aan bij je kind aanleert. Hang er een beloningssysteem aan vast en je kindje gaat het eens zo leuk vinden!
Geef je kind positieve aandacht bij elke stap in de goede richting, reageer bij ongelukjes neutraal en blijf oefenen! Elk kind is verschillend, iedereen maakt op verschillende tijdstippen stoelgang, maar probeer er een patroon in te vinden en je zal zien dat het werkt.

Bewegen
Om problemen te voorkomen, is het ook belangirjk dat je kind voldoende beweegt. Moedig je kind aan om buiten te spelen of te sporten en beperk tv-kijken en computeren of gamen. Beweging geef je kind een goed gevoel, voorkomt overgewicht en zorgt op een gezonde manier voor een actievere darm! 

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be