Home > Artikel

Veilig in de zon met kinderen

Met deze onmisbare tips bescherm je je kindjes tegen de zon

Met de vakantie voor de deur en de zon in het land, zitten veel kindjes vaak in de zon! En dat is goed want een kind heeft zon nodig om vitamine D aan te maken. Maar wisten jullie dat te veel zon niet goed is voor jullie kindjes? Door de UVB-stralen kun je verbranden en schade aan de huid oplopen en UVA-stralen kunnen rimpels en huidkanker veroorzaken. Wanneer kinderen verbranden heeft dit een extra schadelijk effect omdat de huid nog volop in ontwikkeling is. Hun huidcellen zijn nog extra gevoelig en hebben dus extra bescherming nodig. Mini Magazine legt jullie uit hoe je dit best doet met deze 5 onmisbare tips:

1. Smeren kan je leren!
Je kan nooit te veel zonnecrème smeren! Houd hierbij rekening met het huidtype van je kind en pas de beschermingsfactor van je zonnecrème aan. Baby’s tot 1 jaar houd je best helemaal uit de directe zon en kinderen tot en met zestien jaar moet je minimaal factor 20 ongeacht het huidtype insmeren. Smeer van mei tot en met september alle kinderen in op dagen dat het zonnig of half bewolkt is. En smeer kinderen om de twee uur opnieuw in, zelfs als je zonnecrème waterbestendig is.

Wij geven je graag nog een overzicht van de verschillende huidtypes zodat je hiermee rekening kan houden bij het kiezen van de juiste zonnecrème:
Huidtype 1 : Aanbevolen beschermingsfactor: minstens 25-30 maar mag ook hoger. Een onbeschermde huid, verbrandt zeer snel wordt niet bruin. Uiterlijk: zeer lichte huid, vaak met sproeten, rossig of lichtblond haar, blauwe ogen
Huidtype 2: Aanbevolen beschermingsfactor: minstens 15-25 maar mag ook hoger. Een onbeschermde huid, verbrandt snel wordt langzaam bruin. Uiterlijk: lichte huid, blond haar, lichte ogen
Huidtype 3: Aanbevolen beschermingsfactor: minstens 10-15 maar mag ook hoger
Een onbeschermde huid, verbrandt zelden wordt gemakkelijk bruin
Uiterlijk: licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vaak donkere ogen
Huidtype 4: Aanbevolen beschermingsfactor: minstens5-10 maar mag ook hoger
Een onbeschermde huid, verbrandt bijna nooit bruint zeer goed
Uiterlijk: getinte huid, donker haar en donkere ogen


2. Investeer in een pet en bedekkende kleding.
Dat kan een (wit) katoenen t-shirt zijn. Zorg dat je extra droge bedekkende kleding meeneemt als je op uitstap gaat, want natte kleren laten meer zonlicht door! Tegenwoordig bestaat er zelfs UV-werende badkleding die er zelfs heel leuk uitziet!

3. Kies een geode zonnebril voor je kind
De ogen van je kind zijn erg kwetsbaar. Laat je kind daarom zo snel mogelijk wennen aan een zonnebril, want door de UV-filter beschermt dit de ogen van je kind tegen de zon. Je koopt best alleen een zonnebril die een CE-kenteken dragen, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer, of de bescherming tegen verblinding. Voor onze Midden-Europese zon volstaat meestal de universele filtersterkte 2. Voor aan zee en op het strand is 3 zinvol, en bij het skiën moet 4 worden gekozen.

4. Voorkom uitdroging of een zonneslag bij hoge temperaturen.
De ozonconcentratie is ook hoger bij hoge temperaturen. Om uitdroging of een zonneslag te voorkomen geef je baby’s en kinderen zoveel mogelijk drinken, zorg je voor afkoeling en beperk je sport-en spelactiviteiten. Laat kinderen ook nooit achter in een geparkeerde auto!

5. Geef als ouder het goede voorbeeld
Door zelf voldoende zonnecrème te smeren, beschermende kleding te dragen en een zonnebril op te zetten, laat je aan je kind zien dat bescherming tegen de zon echt nodig is! Zien doet leren!

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be