Home > Artikel

Omgaan met temperamentvolle kinderen

Tips van opvoedcoach Eva Bronsveld

Heb jij een kind dat opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen? Lijkt jouw kind soms koppiger dan anderen of kan hij van slag raken van iets waarvan je het totaal niet had verwacht? Dan lijkt het er op dat je te maken hebt met een temperamentvol kind. Opvoedcoach Eva Bronsveld heeft zelf twee temperamentvolle kinderen die soms net even een andere benadering vragen. “Temperamentvolle kinderen maken het zichzelf en hun ouders dus niet altijd makkelijk,” hoog tijd om ons even te verdiepen in deze materie.

“Ik help ouders om het leven met hun kinderen nog leuker te maken dan het al is. Op een laagdrempelige en praktische manier inspireer ik ouders om bepaalde dingen net wat anders te doen waardoor het gezelliger, fijner en relaxter wordt thuis.

Dat doe ik bijvoorbeeld door het geven van lezingen of cursussen maar ook door het schrijven van columns en blogs. En dit jaar schreef ik de Opvoedkalender, een vrolijke kalender met 52 keer inspiratie om met een kleine twist het leven met kinderen nog leuker te maken!”

Wanneer ben je jezelf dan gaan specialiseren in de opvoeding van temperamentvolle kinderen?
Eva: “Het begon allemaal na de geboorte van onze oudste dochter zo’n 7 jaar geleden. Ik dacht dat ik aan het opvoeden was ‘volgens het boekje’, maar ik merkte dat ze een andere aanpak nodig had dan andere kinderen in onze omgeving. Lag het aan mij? Of lag het aan mijn kind? Ik gaf al trainingen over opvoeden en daar ontmoette ik ouders die hetzelfde meemaakten als ik. Niet veel later heb ik er een naam aan gegeven: temperamentvolle kinderen.”

“Als je een temperamentvol kind goed begeleidt en ondersteunt, zullen de voordelen steeds vaker de bovenhand voeren”

Hoe kan je een temperamentvol kind herkennen?
Ze zijn allemaal verschillend natuurlijk. Maar er zijn een paar eigenschappen die bij deze kinderen veel voorkomen. Temperamentvolle kinderen reageren vaak veel intenser op dagelijkse situaties. Een ander kenmerk van temperamentvolle kinderen is gevoeligheid. Ze zijn gevoelig voor geluiden, drukte, teveel licht, en gevoelig voor textuur en voor smaak. Temperamentvolle kinderen zijn vasthoudend. Als iets belangrijk voor ze is gaan ze daar volledig voor en ze willen het kost wat kost afmaken. Veel temperamentvolle kinderen zijn erg opmerkzaam. Ze lijken alles te zien en te horen. Op zich zijn dat allemaal prachtige eigenschappen die ook voor mooie dingen kunnen zorgen, maar ook voor lastige situaties.

Dus er zijn zeker ook voordelen aan het hebben van een pittig kind?
Absoluut! Als ze krijgen wat ze nodig hebben en wanneer de omstandigheden heel gunsitg zijn, dan komen de voordelen van deze eigenschappen goed bovendrijven. Als je bijvoorbeeld heel intens bent, kan je ontzettend genieten van dingen. Als je een sterke wil hebt en je weet goed wat je wilt, dan heb je ook een duidelijke richting. Als zo’n kinderen lekker in hun vel zitten en niet overprikkeld zijn, wordt alles steeds leuker en beter. Maar wanneer ze in ongunstige omstandigheden verkeren, komen de nadelige kanten bovendrijven. Sterke wil wordt dan koppig, intenst wordt dan hysterisch of driftig. En omdat zij veel gevoeliger zijn, zijn ze ook veel gevoeliger voor hun omgeving.

Wat kunnen oorzaken zijn voor deze sterke emoties?
Dat kan vanalles zijn. Ze kunnen voor veel verschillende dingen extra gevoelig zijn. Bijvoorbeeld voor harde geluiden, ruwe materialen, stemmingen van anderen, geuren, smaken, fel licht, warmte/kou. Ik maak wel eens de vergelijking met een emmer. Een gevoelig kind heeft een kleinere emmer (die is dus sneller vol), prikkels van buiten betekenen voor hem grotere druppels (minder druppels voor de emmer vol is) en het afvoerputje waar je het water weg kan laten lopen is kleiner (het duurt langer voor de emmer weer helemaal leeg is). Op het moment dat de emmer leeg of halfvol is, gaat het vaak prima met je kind maar zodra de emmer voller begint te raken begint ie al een beetje te wiebelen (je ziet dit dan aan onrust, mopperen of zeuren van je kind). Wordt de emmer te vol dan overstroomt ie (huilen, overstuur, boos) en op het moment dat er een te grote laatste druppel bijkomt valt de emmer om (een driftbui). Vaak sta je als ouder vaak onder stress en dan zijn het net temperamentvolle kinderen die dit aanvoelen en erop reageren en dit uiten in lastig gedrag. Of overgangen vinden ze ook vaak moeilijk, de overgang van slapen naar opstaan, van spelen naar eten of zelfs van boven naar beneden.

"Hoe beter het met jou als ouder gaat, hoe beter het met je temperamentvol kind zal gaan."

Hoe kan je hier als ouder het best mee omgaan?
Het is belangrijk om het aantal prikkels op een dag laag te houden en dat is geen gemakkelijke opdracht. Soms lijkt het misschien alsof je kind volledig overstuur raakt om iets heel kleins omdat je de roze beker in de afwasmachine hebt gestopt of omdat jij eerst op het liftknopje hebt geduwd. Vaak zijn we als ouders geneigd om kleine ongemakken weg te wimpelen, maar eigenlijk zorgen we er zo voor dat die emmer uiteindelijk overloopt en omvalt. Temperamentvolle kinderen hebben veel meer nood aan voorspelbaarheid. Je moet hen vooral zeggen waar ze aan toe zijn. Daarnaast hebben ze ook veel meer behoefte aan controle dan andere kinderen. Je moet ook echt naar ze luisteren als ze iets willen vertellen. En een temperamentvol kind heeft heel veel nood aan ontspanning omdat ze alles zeer intens beleven. Kindjes die last hebben van geluiden, dragen soms zelfs een koptelefoon, ook dat kan helpen. Als ouder heb je vaak zelf de allergrootste invloed op hoe een situatie verloopt.  Sta af en toe even bewust stil bij hoe je je zelf voelt en als je merkt dat je onrustig of gespannen bent zorg dan even extra goed voor jezelf. Hoe beter het met jou gaat, hoe beter het met je kind zal gaan.


Meer weten over temperamentvolle kinderen?
Eva Bronsveld schreef een boek over temperamentvolle kinderen en geeft daarnaast ook workshops

Eva: Vorig jaar schreef ik een boek over ‘Temperamentvolle kinderen’. De reacties op dit boek zijn erg enthousiast. ‘Had ik dit boek maar eerder gelezen’, ‘eindelijk de gebruiksaanwijzing voor mijn kind gevonden’ of ‘onvoorstelbaar, dit is precies mijn kind’ zijn reacties die ik nog wekelijks te horen krijg.
Het boek is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers en kost 20€.
www.evabronsveld.nl

 

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be