Home > Artikel

Zo kan je borstvoeding en werken combineren

Back to work

Mits de juiste voorbereiding, tijdige informatie aanvraag en de aanschaf van het  juiste gerief. Terwijl je werkt, maak je melk voor dat kleine wezentje van je, heerlijk toch?

Ready to work? Wisten jullie dat mama’s die borstvoeding geven en blootgesteld zijn aan beroepsrisico schadelijk tijdens de borstvoedingsperiode, kunnen genieten van betaald borstvoedingsverlof via een uitkering van het ziekenfonds? Vraag zeker meer informatie bij je ziekenfonds of kijk eens op hun website. Je kan ook kiezen om een tijdje  onbetaald borstvoedingsverlof te nemen. Maar borstvoedende mama’s die na hun zwangerschapsverlof geen borstvoedingsverlof meer kunnen krijgen en weer fulltime aan het werk gaan, hebben recht op borstvoedingspauzes op hun werk. Neem voor je weer aan het werk gaat, contact op met je werkgever en bespreek met hem/haar de borstvoedingspauzes die je zou willen nemen en laat eventueel je arbeidsovereenkomst aanpassen. Zo heb je op een werkdag van minimum 7u30 recht op 2 pauzes van een half uur of 1 pauze van een uur.  Neem zeker eens een kijkje op www.riziv.be daar vind je alles over je recht op borstvoedingspauzes. Je mag tot je kindje negen maanden is, afkolven met recht op een uitkering. Daarna hoef je niet te stoppen met afkolven als je dat niet wilt. Je kan je bijvoorbeeld je middagpauzes gebruiken om te kolven. In overleg met je werkgever is er misschien zelfs meer mogelijk. Je baas moet zeker zorgen voor een goed verluchte ruimte met een stopcontact en een frigo waar jij kan afkolven. Dus geen kopieerkotje of toilet aub!


DINGEN die je nodig hebt:

 • Een (elektrisch) kolfapparaat: als je van plan bent lang borstvoeding te geven en een goede investering wilt doen voor de komende (baby)jaren, koop dan een kolf. Als je niet zeker weet of afkolven jouw ding is, huur dan een kolf. Maar je kan ook afkolven met je hand.
 • Koeltas: om je afgekolfde moedermelk te transporteren. Is je reistijd naar het werk erg lang, zorg dan voor koelelementen.
 • Genoeg borstvoedingsflesjes: ideaal om te kolven, te bewaren en in te vriezen. Met een speentje kan je zo borstvoeding (laten) geven aan je baby. Eventueel bewaarzakjes-of potjes voor moedermelk om een voorraad aan te leggen. Een geweldig handig én milieuvriendelijk invriessysteem voor afgekolf de moedermelk zijn Milk Trays.

Enkele DINGEN waar je op moet letten:

 • Mama en baby moeten oefenen
  Enkele weken voor je weer aan het werk gaat, kan je best al eens wat oefenen met het afkolven van je melk. Schakel een vroedvrouw in die je helpt uitleggen hoe een kolfmachine werkten hoe er melk uit je borsten kon komen zonder baby. Afkolven is eigenlijk simpel en werkt net als bij voeden aan je borst: vaker afkolven levert meer melk op en niet zo vaak afkolven geeft minder melk. Ook je baby moet oefenen, want als je straks even niet samen bent moet h ij/zij uit een flesje kunnen drinken. Op http://borstvoeding.aardig.be/borstvoedingstips/flesweigeren/#t3 vind je massa’s goede tips  om je kleintje aan de fles te krijgen. De beste leeftijd om je kindje van een flesje te leren drinken is 6 à 7 weken.
 • Leg een borstvoedingsstock aan
  Op de vraag hoeveel en hoe vaak je zal moet afkolven wanneer je weer aan het werk bent, bestaat geen pasklaar antwoord. Zoals elke baby anders is, is ook elke borst anders. Het hangt ook af van de leeftijd van je baby en hoe lang jullie gescheiden zullen zijn. En hoe jonger je baby’tje, hoe vaker jij zal moeten kolven. Om te voorkomen dat je e weinig melk hebt, kan je best tijdens je zwangerschapsverlof al een borstvoedingsvoorraad aanleggen. Je kolft bijvoorbeeld ‘s morgens extra af, je vriest het in en je bewaart het voor later.
 • Zo moet je melk bewaren en opwarmen
  Op www.borstvoeding.com/kolven/vind je handige tabellen en print-outs over het bewaren en opwarmen van je moedermelk. Print er zeker eentje af vo or de opvang van je kindje.
 • Geef een mini-cursus moedermelk geven aan je onthaalouder of crèche
  Veel onthaalouders of crèches zijn het niet gewoon om moedermelk te geven. Leg daarom goed uit aan je oppas hoe ze moedermelk moeten geven en hoe ze het moeten opwarmen. In tegenstelling tot kunstvoeding mag moedermelk absoluut niet in de microgolf opgewarmd worden. Leg aan je onthaalouder of kinderverzorgster ook uit dat borstkindjes niet hetzelfde voedingsschema volgen als kunstgevoede kindjes, het kan dus best zijn dat ze jouw kindje een paar keer moeten voeden. Nog een gouden tip : geef enkele porties ingevroren moedermelk mee naar de opvang en laat ze daar in de diepvriezer stoppen. Zo is er nooit geen stress of er wel genoeg melk is.
 • Wees vooral zen
  Heel veel kolfproblemen kunnen voorkomen worden als je jezelf niet te veel stresseert.
  Heb je toch problemen waar je geen antwoord op weet? Vraag dan hulp aan een lactatiekundige of een vroedvrouw. Zij weten meestal wel raad.

 

 

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be