Home > Artikel

Gezond zwanger worden? Houd rekening met deze 3 do's

Jouw handleiding voor een gezonde zwangerschap

Toekomstige mama's en papa's verlangen naar een zo gezond mogelijke baby. Spitjig genoeg bestaat er geen garantie voor, maar door een aantal raadgevingen in praktijk te brengen kan je de kans op een gezonde baby wel sterk verhogen.

1. Start met het nemen van foliumzuur, zowel voor als tijdens de zwangerschap
Foliumzuur is de belangrijkste vitamine voor vrouwen die zwanger willen worden/zijn! Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Om een voldoende hoge concentratie op te bouwen tegen dat je zwanger bent, moet je minstens een maand voordat je zwanger bent starten met de inname van foliumzuur.

  • Als je een actieve kinderwens hebt en stopt met anticonceptie, dan moet je elke dag 400 µg (= 0.4 mg) foliumzuur innemen.
  • Ook van zodra je zwanger bent moet je de eerste 3 maanden van je zwangerschap (= 12 weken) elke dag 400 µg (= 0.4 mg) foliumzuur innemen.

Sommige vrouwen hebben een verhoogd risico op een tekort aan foliumzuur of een neuraalbuisdefect. Voor deze vrouwen wordt een foliumzuursupplement met een hogere dosis (4 mg) per dag aanbevolen. Als je tot een van deze groepen behoort, meld dit dan zeker aan je huisarts, gynaecoloog of specialist.

2. Klinkt logisch, maar vermijd alcohol
Alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van de ongeboren baby gedurende de hele zwangerschap. Ook in de allereerste weken wanneer je nog niet weet of je zwanger bent. Zelfs bij enkele glazen per week neemt de kans op een miskraam toe. Gezien je de eerste weken van je zwangerschap nog niet weet dat je zwanger bent, wordt aangeraden om alcohol te vermijden in de tweede helft van je menstruele cyclus. Iedere keer je alcohol drinkt, vernauwen je bloedvaten. Je ongeboren baby krijgt dan minder bloed en zuurstof. Je hebt meer kans dat je baby bij de geboorte kleiner en lichter is, waardoor hij een zwakkere weerstand heeft. Ook de kans op miskraam neemt toe, zelfs bij enkele glazen per week.

Indien je een zwangerschapswens hebt, is beperking van het gebruik van alcohol dus aangewezen.  Ook bij mannen kan veel alcoholgebruik leiden tot seksuele problemen en vermindering van de vruchtbaarheid. Indien je ongerust bent, omdat je bijvoorbeeld alcohol gedronken hebt terwijl je nog niet wist dat je zwanger was, neem dan contact op met je zorgverlener.

3. Stop met roken
Tijdens het roken stel je jezelf en je omgeving bloot aan een groot aantal toxische en kankerverwekkende stoffen. Ook voor, tijdens en na je zwangerschap heeft roken vele negatieve gevolgen zowel voor jou, je partner als jullie baby. Als je rookt, heb je minder kans om spontaan of via medische bevruchtingstechnieken zwanger te worden. Bij mannen kan roken de kwaliteit van de zaadcellen verminderen. Een paar maanden na het stoppen met roken keert de normale vruchtbaarheid terug. Tijdens je zwangerschap, vermindert de doorbloeding van de moederkoek en krijgt je ongeboren kind minder voedingsstoffen. Daardoor heb je als rokende zwangere meer kans op miskraam, een kleinere baby, een baby dat vroeger geboren wordt of overlijdt in de buik omdat de moederkoek loslaat. Wanneer je rookt komen de schadelijke stoffen van de sigaretten in het bloed van je baby terecht. Daardoor krijgt het minder zuurstof en voeding, groeit het minder goed en kan het bij de geboorte minder weerstand hebben. Daarnaast stijgt de kans op wiegendood. Eens geboren, worden kindjes die meeroken sneller ziek en lopen ze meer kans op luchtweginfecties en wiegendood. Ook ‘meeroken’ zowel tijdens als na de zwangerschap is schadelijk voor je baby. Meeroken gebeurt als er iemand in dezelfde kamer rookt en je die rook inademt. Daarom is het best dat je partner (ook) stopt met roken of zeker niet meer in binnenshuis of in jouw aanwezigheid rookt. Stoppen met roken is dus heel belangrijk en zinvol op gelijk welk moment in de zwangerschap. Dit geldt zowel voor jou, als vrouw met een kinderwens of als zwangere,  en voor je rokende partner.

Verder is het belangrijk dat je er een gezonde levensstijl op nahoudt met voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding.
Wil je meer weten over gezond zwanger worden? Surf dan naar www.gezondzwangerworden.be

 

 

 

Bron: Agentschap zorg en gezondheid www.gezondzwangerworden.be
Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be