Home > Artikel

Wensouders zonder kinderen

10 vragen aan Shanti van Kinderwens Vlaanderen

Wensouders zonder kinderen. Hun verdriet is vaak onzichtbaar in onze maatschappij, maar is wel aanwezig. Toch heerst er nog altijd een groot taboe rond onvervulde kinderwens. Gelukkig bestaat er sinds 2010 dankzij Shanti Van Genechten (33) de eerstelijnshulp Kinderwens Vlaanderen waar mensen terecht kunnen voor al hun vragen en begeleiding. Hoog tijd om even kennis te maken met deze sympathieke mama met een missie…

“Vrouwen helpen met een verlieservaring geeft mij zo’n goed gevoel omdat het zo herkenbaar is voor mij!”


1. Je hebt zelf jarenlang als vroedvrouw gewerkt in het UZ Leuven waar je heel wat vrouwen met kinderwens en zwangerschapsverlies begeleidde.
Shanti: “Ik zag de rouw-en verlieservaringen van deze vrouwen van zeer nabij en vaak moesten ze achteraf na goede en professionele zorgen met lege handen naar huis. In 2012 heb ik een onderzoek gedaan naar de impact van stress op de kinderwens aan de KU Leuven onder vrijwillige begeleiding van professor Lode Godderis (KUL/Idewe) en zo werd het praktijkproject Kinderwens Vlaanderen geboren. 7 tot 15% van alle koppels ondervindt moeilijkheden om zwanger te worden wat betekent dat 1 op 6 koppels hindernissen ervaart. Dat is veel, dus dat betekent dat er echt nood is aan informatie, educatie en begeleiding. Onze uitdaging bestaat erin om de psychosciale omkadering op eenzelfde kwaliteitsniveau te brengen en zo bij te dragen aan levenskwaliteit van wensouders en hun omgeving.”

2. Motiveerde je eigen adoptieachtergrond je extra om maatschappelijk iets te willen betekenen voor wensouders?
Shanti: “Absoluut! Ik denk dat ik zelf heel wat rouw-en verlieservaringen heb gekend tijdens mijn baby-en kindertijd. Ik kom uit een weeshuis in India, gelukkig kon ik geadopteerd worden en dit project is ook een beetje als dank voor mijn tweede leven dat ik kreeg door mijn (adoptie)ouders. Dertig jaar geleden bestond er nog bijna niets voor wensouders en vandaag is de situatie eigenlijk nog niet verbeterd. Vrouwen helpen met een verlieservaring geeft mij zo’n goed gevoel omdat het zo herkenbaar is!”

3. Je bent inmiddels zelf mama van vier kindjes: Roos Yamini (2008), Fien Shanti (2010), Loes Anandi (2012) en Lowie Prashant (2014). Heb je zelf lang moeten wachten op je eerste zwangerschap?
Shanti: “Toch wel en dat terwijl niemand mij heeft gezegd dat het lang kon duren! Mensen educatie geven om gezond zwanger te worden is zo belangrijk. Vrouwen weten soms niet hoe hun lichaam in elkaar zit en daar wil ik wel wat taboes uit de wereld rond helpen. Als er een medisch probleem is, is het natuurlijk iets anders. Daarom dat ik er ook voor pleit om samen te werken met artsen. Ik besef dat ik het grootste geschenk gekregen heb om gezond zwanger te mogen worden en ik ben zo blij dat ze allemaal gezond zijn. Ik gun dat ook aan alle mama’s met een grote kinderwens, echt waar!”

4. Wat doe je precies bij Kinderwens Vlaanderen?
Shanti: “Wij bieden preventieve gezondheidszorg in eerstelijn door jongeren en toekomstige wensouders bewust te maken van hun kwetsbare vruchtbaarheid, een gezonde zwangerschap te bevorderen in het belang van moeder en kind, het beslissingsproces te begeleiden indien zwanger worden niet vanzelfsprekend is en aan sensibilisering te doen rondom deze thematiek in onze maatschappij. Eerst komen mensen op kennismakingsgesprek en aan de hand daarvan beslissen we waar ze nood aan hebben: rouw-en verliesbegeleiding of eerder informatie en/of educatie. Mensen komen ongeveer een half jaar in begeleiding bij ons en daarna hebben ze handvaten om zelf aan de slag te gaan. Wij proberen hen die handvaten te geven en hen door te sturen als dat nodig is.”

5. Heb je het zelf niet moeilijk om al die verhalen te horen?
Shanti: “Je geraakt nooit gewend aan al die verhalen, ik leef wel mee maar ik lijd niet mee. Ik probeer samen met de mensen te zoeken hoe zij het met hun eigen talent hun onvervulde kinderwens kunnen verwerken. Zo schreef iemand eens een lied, een andere wensvader maakte heel veel schilderijen en verwerkte zijn onvervulde kinderwens aan de hand van een tentoonstelling. Andere mensen vertellen het gewoon graag…er zit veel verschil in. Mensen hebben vaak heel erge verhalen en samen proberen we die te verwerken door ze symbolisch een plaats te geven en hoopvol naar de toekomst te leven.”

6. Waarom heb jij het gevoel dat je deze mensen moet helpen?
Shanti: “Omdat het goed voelt en omdat ik vind dat ik dit moet doen. Mijn grootste doel is dat al deze mensen achteraf een acceptatie krijgen, wat de uitkomst van hun verhaal ook mag zijn. Ik voel echt dat ik daar zinvol aan kan meewerken en hoop dat ik dit over heel Vlaanderen kan doen zonder dat mensen 2 uur moeten rijden vooraleer ze hier geraken.”

7. Is er nog veel werk aan de winkel om het thema onvervulde kinderwens in de maatschappij bespreekbaar te maken?
Shanti: “Zeker weten! Op de werkvloer bijvoorbeeld werken we heel goed samen met Idewe. Zo werken we momenteel samen aan een brochure om erover te kunnen praten op de werkvloer, want we merken dat er heel wat werkstress bij komt kijken. Het mag geen schaamte zijn om erover te kunnen spreken. Hoe we het taboe proberen te doorbreken? Door er zelf zoveel mogelijk over te praten en het niet dood te zwijgen en door mensen aan te sporen om er zelf mee naar buiten te komen. Ze moeten geen schuldgevoel hebben over het falen van hun lichaam bijvoorbeeld. Ook de omgeving moet gesensibiliseerd worden, zodat het thema maatschappelijker ingebed raakt. Daar streven wij heel hard naar!”

8. Hoe probeer je de vaders erbij te betrekken?
Shanti: “Die zijn zeker zo belangrijk! Mama’s gaan heel anders om met hun rouwproces, mannen storten zich op hun werk terwijl vrouwen heel veel nood hebben om erover te spreken! Zo laten we hen bijvoorbeeld een tekening maken over hun gevoelens of laten we hen een brief schrijven. Mannen moeten in de maatschappij altijd sterk overkomen, maar het kan voor hen even zwaar of zelfs nog zwaarder zijn om een overvulde kinderwens te verwerken.”

9.  Wat is jouw allergrootste wens bij Kinderwens Vlaanderen?
Shanti: “Mijn allergrootste wens waar ik heel hard voor werk, is dat ik in heel Vlaanderen mensen wil opleiden! Ik wil een kinderwenshuis waar mensen naartoe kunnen gaan. Een eerstelijnsplek waar mensen buiten de ziekenhuismuren een plek hebben om terecht te kunnen voor al hun vragen. Momenteel zitten wij in Hasselt, Gent en Diest, maar het zou heel tof zijn mochten wij dat kunnen coördineren vanuit een echt huis!”

Vragen rond kinderwens?

Iedereen met een vraag rond zwangerschapswens, ongewenst kinderloos, zwangerschapsverlies, fertiliteitsbehandelingen of adoptieprocedures kan terecht bij Kinderwens Vlaanderen. Ze bieden je ook een keuze uit drie verschillende programma’s die individueel, als koppel of in groep gevolgd kunnen worden. Al de programma’s staan open voor singles én koppels ongeacht hun afkomst of geaardheid. Om een persoonlijke en kwaliteitsvolle benadering te garanderen wordt elk programma voorafgegaan door een persoonlijk intakegesprek.

Meer info: www.kinderwensvlaanderen.be

 


 

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be