Home > Artikel

Babyzwemmen: do's and don'ts

Kwaliteitstijd met je baby

Nu eens grappig ronddobberend, dan weer stevig watertrappelend. In mama's warme buik gaan baby'tjes onbevreesd de grootste onderwateravonturen aan. Laat die natuurlijke vertrouwdheid van je kleintje met water dus niet...verwateren. Plons regelmatig samen het warme sop in! Mini zet enkele do's & dont's van babyzwemmen op een rijtje...

1. Elke baby is een geboren waterratje
Baby's hebben van nature geen schrik voor water. Want water is voor baby's een heel vertrouwd milieu: een baby zwemt tot aan zijn geboorte in vruchtwater. Die natuurlijke vertrouwdheid met water blijkt vaak al tijdens de eerste babybadjes: veel baby's komen in deugddoend warm water zichtbaar tot rust. Maar ook genetisch draagt de mens de zee in zich mee. De menselijke soort is - als we heel ver in onze ontstaansgeschiedenis terug graven - ontstaan uit zeedieren. Knip dus regelmatig de reflexmatige band die je kindje met water heeft opgebouwd niet door, maar bestendig ze.

2. Watertrappelen: van buik naar badkamer
Meteen na de geboorte met je kleintje in het grote publieke zwembad duiken, is geen goed idee. Je eigen badkamer is de ideale locatie om je jonge baby op een speelse en veilige manier leerrijke waterervaringen mee te geven. Niet alleen vertoeft je kleintje hier in een rustige en vertrouwde omgeving, je kan de temperatuur van het water en de omgeving ook perfect op diens noden afstemmen.

3. Naar het zwembad
De Hoge Gezondheidsraad raadt zwembadbezoek af met kindjes jonger dan één jaar omdat ze nog te gevoelig zijn voor chloor en ziekmakende micro-organismen. Toch zijn er heel wat Vlaamse zwembaden die forse investeringen gedaan hebben en aan de Vlarem-normen voldoen, die zowel inzake waterkwaliteit als ook wat chloorgehalte betreft zeer hoge eisen stellen. Let wel dat het zwembadwater voldoende warm is tijdens je zoektocht naar een geschikt zwembad, een minimum van 32°C is wenselijk.

4. Een grote stap
In een zwembad komen heel wat nieuwe prikkels op een baby af. Plan je eerste bezoekje daarom op een kalm moment, zodat je kindje al die nieuwe indrukken rustig kan vewerken. Bouw voldoende houvast en herkenbaarheid in. Blijf rustig tegen je kindje praten en neem z'n vertrouwde badspeeltjes mee. Geef je kindje ook de kans om op eigen tempo aan de watertemperatuur te wennen. Merk je dat je kindje het leuk vindt? Introduceer dan waterspelletjes.

5. Professionele begeleiding
In sommige zwembaden kun je met baby's vanaf 4 à 6 maanden ook terecht voor professioneel begeleide lesjes watergewenning. Groepslessen prikkelen niet alleen de sociale vaardigheden van je baby, ze komen ook het leerproces ten goede. Kindjes kopiëren elkaar heel erg en nodigen elkaar constant uit tot nieuwe speelervaringen.

TIP: Plonzen wordt nog leuker met Nemo en Dory, het zwemluiertje van Disney Baby vermijdt ongelukjes in eht water en is uitwasbaar in de wasmachine.
www.disneybaby.com

Bron: Mini 15 - interview expert Filip Roelandt (praktijkassistent zwemmen aan de Universiteit Gent)
Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be