Home > Artikel

Bestaat er nog iets anders dan straffen en belonen?

Soms lijkt het wel alsof we als ouder een hele dag ons kind moeten belonen of straffen. Uiteraard zijn dat belangrijke pedagogische principes. Maar op een doodgewone dag doe jij als ouder wel honderd-en-een kleine interventies om te voorkomen dat je kindje iets doet wat hij of zij niet mag. Daardoor kan de sfeer in huis er mee voor zorgen dat je kind wél doet wat je vraagt en maak je het leven in huis aangenaam, zodat iedereen zich goed in zijn vel voelt.

Afleiding

Je kruipende baby reikt naar de afstandsbediening. Dus leg je de afstandsbediening buiten zijn bereik en neem je hem mee naar zijn speelhoek, waar je hem zijn blokkendoos geeft. Luis begint te dreinen omdat hij niet verder wil stappen. Je geeft hem een handje en gaat met hem op zoek naar mooie bloemen onderweg. Tijdens het omkleden vertel je het verhaal van mevrouwtje Sok en meneertje Broek. Hanna sputtert niet meer tegen. Dat noemen we afleiden. Vaak is het niet nodig om met je kind een strijd aan te gaan, maar volstaat het dat je je kind op andere gedachten brengt door iets interessant te laten zien of iets prikkelend te zeggen. Ga voor jezelf maar eens na hoeveel keer je je kind spontaan afleidt op een dag. Het is pas als je zelf moe, geprikkeld of ongeduldig wordt, dat je het veel moeilijker zal vinden om je kind af te leiden.

Humor

Driejarig Ineke kijkt erg verongelijkt omdat ze geen snoepje krijgt. Je begint te lachen en vraagt of het haar zou lukken om nog bozer te kijken. Ze probeert het onmiddellijk, begint gekke bekken te trekken en schiet in de lach.

Als Emma niet uit bad wil, komt de brommende en ronkende ‘afdroogmachine’ met veel gegiechel je kind uit bad halen. Humor is een essentieel onderdeel van elke opvoeding! Humor leert ons relativeren, leert ons omgaan met frustraties en creëert een bepaald klimaat in een gezin. Een probleem oplossen met humor is vaak effectiever dan jezelf kwaad te moeten maken. Bovendien haal je uit samen lachen nog een hoop energie!

Minder aangevallen

Finn ligt nog wakker in bed. Nu is hij wel erg lang tegen zichzelf aan het praten. Je gaat naar zijn kamer en zegt boos tegen zijn knuffelbeer dat hij nu moet stoppen met praten, want dat Finn zo niet kan slapen. Vol medeleven vertel je je zoontje dat hij nu wel snel zal kunnen slapen, nu zijn knuffelbeer hem niet meer zal wakker houden. “Zou de trein zo vriendelijk willen zijn om zich naar de speelgoedkist te begeven? Dan kan Noor aan tafel komen. Dankuwel.” Zo spreek je je kind niet rechtstreeks aan, maar via een speelgoedje of een knuffel. Je kindje zal zich minder snel aangevallen voelen en dus minder geneigd zijn om een machtsstrijd aan te gaan. Vaak vindt een kind dat erg grappig.

Conflicten vermijden

Wellicht kan je zelf nog tientallen voorbeelden verzinnen hoe je zonder al te veel inspanning grote conflicten uit de weg kunt gaan. Niet elke aanpak zal jou liggen en niet elke aanpak zal evenveel effect hebben op je kind. Maar misschien is het niet slecht om eens na te gaan wat wel werkt. Dan kan je proberen om deze tactieken ook toe te passen op iets moeilijkere momenten.
Relevante thema's: opvoeding, pedagogisch, frustratie, straffen & belonen

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be