Home > Artikel

Zo worden jouw knaapjes echte groente-fanaatjes

Subtitel

Misschien heb je het zelf al meermaals verzuchtend vastgesteld: veel kindjes eten gretig die boterham met worst of choco op, maar klemmen de melktandjes kieskeurig op elkaar voor alles wat op groente lijkt. Het goede nieuws? Met onderstaande tips maak je ook van jouw lieve spruit een groenteminnende kornuit!

  • Liefdevol geduld is jouw sterkste wapen. Hoe traag je ook vooruitgang boekt, weet dat het voor je kindje veel makkelijker is om nu de goede voedingsgewoontes aan te leren dan om later slechte voedingsgewoontes weer af te leren. Weet ook dat jouw inspanningen blijvende resultaten zullen opleveren: kinderen die op jonge leeftijd gezond leren eten, houden daar doorgaans ook op latere leeftijd aan vast.
  • Geef het goede voorbeeld: eet zelf genoeg groenten en fruit, en toon aan je kinderen dat je écht van dat lekkere appeltje en dat knapperige worteltje geniet. Ga ook kritisch voor jezelf na of jij de minimumaanbevelingen wel haalt. De actieve voedingsdriehoek adviseert volwassenen (en kinderen vanaf 6 jaar) om dagelijks minstens 300 g groenten en 250 à 375 g (2 à 3 stukken fruit) te eten. Uit de laatste voedselconsumptiepeiling blijkt dat slechts een luttele 11 % van de Belgen genoeg groenten en slechts 22 % genoeg fruit eet!  (bron: Nice).  
  • Hou het democratisch: laat je kindje mee beslissen welke groentjes er in de brooddoos gaan, of het z’n groentjes geraspt, in schijfjes of in blokjes verkiest enz. Geef je kind wel niet teveel keuze: een twee- of drietal opties zijn voldoende. Belangrijk is ook dat je voldoende variatie in het groente-aanbod voorziet, zodat jouw kleintje niet steeds voor z’n topfavorieten kiest.
  • Betrek jouw kleintje in het magische moestuinproces: kinderen vinden het fascinerend om een piepklein zaadje tot een gezonde verwennerij te zien uitgroeien. Een tuin is overigens geen must om van jouw kleintje een hupse tuinkabouter te maken. Tomaten en radijsjes bijvoorbeeld kun je ook prima op je balkon, in bloempotten telen. Ook altijd leuk: word lid van een pluktuin of zelfplukboerderij in je buurt, waar je op regelmatige basis samen met je kroost de seizoensbuit mag oogsten (meer info: www.biopluktuin.be en http://www.csa-netwerk.be).
  • Blijf ook ‘moeilijke’ groenten regelmatig aanbieden. Uit onderzoek blijkt dat veelvuldig proeven vaak een must is om nieuwe smaken te leren waarderen. Dreig nooit met straf, daarmee voed je maar een iets: de afkeer voor de betreffende groente. Vraag je kind wel om altijd een klein hapje te proeven. 
  • Wees creatief: misschien lust je kleintje geen sla, tot je ze in een pitabroodje tussen geraspte worteltjes en blokjes tomaat verstopt?

Tekst: Ann Welvaert
 

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be