Home > Artikel

Wat als kinderen plots hun ouders verliezen

Als jonge ouder denk je na over de toekomst. Het is heerlijk je kleine spruiten in huis te hebben. Het doet je echter ook beseffen dat het leven, dat van hen maar ook van ons als ouders, kwetsbaar is. Misschien wel voor de eerste keer in je leven stel je jezelf de vraag: “Wat gebeurt er als wij er plots niet meer zijn?”. We staan hier even stil bij iets waar niemand graag aan denkt. “Wie zal er voor de kinderen zorgen als wij er niet meer zijn?”

IJsjes halen op een zonnige zomeravond

Recent bracht een tragisch ongeval me aan het denken. Op een avond negeerde een tractorbestuurder onwetend een stoplicht en reed door rood. Hierbij kwam een dame die net het kruispunt (correct met groen licht) overstak, met haar auto onder de wielen van de tractor terecht. De dame was op slag dood. Op de achterbank vonden de reddingsdiensten een leeg kinderstoeltje. Het kind zelf bevond zich op dat ogenblik gelukkig niet in de auto. Stel je voor dat je zelf in deze situatie was verzeild geraakt. Op een zonnige zomeravond ga je met het hele gezin een lekker ijsje halen. De ouders voor in de auto, de kinderen vrolijk op de achterbank. Je steekt een kruispunt over en plots word je gegrepen door een tractor die het rode stoplicht negeerde. Je auto wordt weggeslingerd. Wanneer hij tot stilstand komt, is het gehuil van de kinderen het enige geluid dat de doodse stilte doorbreekt. Naast de emotionele schok die kinderen te verwerken krijgen wanneer allebei de ouders, of één van hen, komen te overlijden, veranderen er voor minderjarige kinderen ook wettelijk een aantal dingen.

Voogdijregeling voor de kinderen

Laten we er van uit gaan dat beide ouders in het ongeval omkwamen. De kinderen ontsnapten miraculeus aan het noodlot. Wanneer de kinderen na het overlijden van de ouders minderjarig zijn, treedt er een wettelijke procedure in werking die het voogdijschap voor de kinderen regelt zolang ze inderdaad jonger zijn dan 18 jaar. Wanneer minderjarige kinderen wees worden, zal de vrederechter een belangrijke rol gaan spelen in hun leven. Deze stelt namelijk een voogd aan voor de kinderen die de opvoedkundige rol van de ouders officieel overneemt. De vrederechter wil bij de keuze van een voogd zo veel mogelijk continuïteit voor de kinderen creëren. Dit door hen in dezelfde bekende leefomgeving te houden, er voor te zorgen dat ze naar dezelfde school blijven gaan, geen vriendjes moeten achterlaten… De voogd wordt gekozen uit de naaste kring van de kinderen. Daarbij gaat de vrederechter eerst na of de persoon die hij voor de rol als voogd op het oog heeft, het voogdijschap ook daadwerkelijk wil aanvaarden. Vanaf 12 jaar worden de kinderen gehoord door de vrederechter over wie zij het liefst als voogd zien. Deze voogdijregeling blijft van kracht tot de kinderen 18 jaar worden. Hoewel de voogd na de 18de verjaardag van de kinderen geen enkele wettelijke plicht meer heeft, blijft er echter wel een morele plicht om de kinderen ook na hun 18de te begeleiden en raad te geven in de verdere stappen in hun leven. Wanneer de kinderen in het ergste geval na het overlijden van hun ouders helemaal alleen op de wereld achterblijven, zal de overheid de voogdij regelen. Hierbij zullen de kinderen tot hun meerderjarigheid geplaatst worden bij pleegouders of in een instelling.
Relevante thema's: verlies, voogdij

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be