Home > Artikel

Duurzaam begint in de wieg

Een project van De Bakermat
Het project ‘Duurzaam begint in de wieg’ wil toekomstige en jonge ouders binnen Vlaams Brabant ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes. Dit gebeurt aan de hand van een website, sociale media, een brochure en workshops voor organisaties, zorgverleners en ouders. Er zal geďnformeerd en gesensibiliseerd worden rond de ecologische mogelijkheden die ouders hebben vanaf de geboorte van hun baby tot hun kindje 1 jaar is. In dit project focust De Bakermat op duurzame verzorging, babyvoeding, mobiliteit en kleding voor jonge gezinnen.
De Belg heeft de vijfde grootste voetafdruk ter wereld (WWF 2014). Onze planeet heeft het zwaar te verduren door ons consumptiepatroon. Ook baby’s geven een grote belasting op ons ecosysteem. Daarom is het belangrijk dat ouders weten dat ze kunnen kiezen voor 'duurzaam' vanaf de geboorte van hun baby. Dat betekent kleine aanpassingen in het dagelijks leven en daar wil De Bakermat toekomstige en jonge ouders bij ondersteunen.

Klimaatneutrale babyvoeding

De meest klimaatneutrale babyvoeding is borstvoeding. Er komt immers geen verpakking noch transport aan te pas. De melk is altijd op temperatuur en de moeder heeft het steeds bij. Voor elk kind dat kunstvoeding krijgt vanaf de geboorte wordt 23kg verpakkingsmateriaal gebruikt. Blik, papier en drukinkt vormen een extra belasting voor het milieu. Voor de bereiding en het afwassen van kunstvoeding wordt er dagelijks een hele emmer water gebruikt, dat zijn 36 volle baden water per jaar. Elke kg kunstvoeding veroorzaakt een uitstoot van 21,8kg CO2 en voor de productie, koeling en vervoer van een kg kunstvoeding is 4700 liter water nodig.

Eens de baby aan vaste voeding toe is, kunnen ouders voor lokaal gekweekte en seizoensgebonden producten kiezen. Tomaten en aardbeien bijvoorbeeld, die bij ons in de winter te koop zijn, komen vaak uit verre landen of zijn het resultaat van serreteelt die enorm veel energie vergt. Plaatselijk gekweekte groenten van het seizoen zijn de meest ecologische optie.

Duurzame babyverzorging

Ook bij de verzorging van de baby kunnen ouders duurzame keuzes maken. Ze kunnen bijvoorbeeld occasioneel of altijd gebruik maken van wasbare luiers. Dat bespaart 1400kg afval en 7 bomen uit per kind. Vochtige doekjes brengen een hele hoop afval met zich mee, die gerust kunnen vervangen worden door wasbare snoeten- en billendoekjes. Die bevatten bovendien geen bewaar- en kleurstoffen, wat dan weer minder kans geeft op rode babybillen en de nood aan het smeren van zalfjes verkleint.

Klimaatvriendelijk mobiliteit met de baby

De geboorte van een baby is het moment bij uitstek om stil te staan bij het maken van mobiliteitskeuzes. Het openbaar vervoer, de fiets of te voet zijn mogelijke alternatieven. Op de Belgische wegen rijden zo’n 4,9 miljoen privéwagens, samen goed voor 89% van het wegverkeer en 17% van de uitstoot van broeikasgassen in België. Ander frappant gegeven: de helft van onze autoverplaatsingen beslaat een afstand van maximaal vijf kilometer. De toegang tot trein, tram of bus, verloopt makkelijker met een draagdoek dan met een kinderwagen. Bovendien herkent de ouder bij het dragen van de baby de hongersignalen sneller, met een beter verloop van de borstvoeding als gevolg.

Eerlijke kleding is de beste kleding

Niets is schattiger dan leuke babykleertjes. Je hebt ze in alle kleuren en van alle merken. Ook hier kunnen duurzame keuzes gemaakt worden zonder dat ze duurder zijn. De katoenteelt staat in voor bijna 25% van alle insecticiden gebruikt in de wereldlandbouw, op amper 2,5% van de totale landbouwoppervlakte in de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat jaarlijks een miljoen mensen geďntoxiceerd wordt en dat er elk jaar 22.000 mensen sterven als gevolg van chemische stoffen gebruikt voor niet-biologisch katoen. Extra voorzichtigheid is geboden bij een baby omwille van zijn nog erg dunne huidlaag. Ouders kunnen kiezen voor kleding met labels zoals Fairtrade Max Havelaar, Oeko Tex 1000, GOTS Label en Naturtextil IVN Best Label. Ook grote winkelketens hebben al een gamma babykleding in eco-katoen.

Voor nog meer afvalreductie kunnen ouders opteren voor recycling. Tegenwoordig is de deel- en geefeconomie hip. Hierbij denken we aan repaircafé's, freecycle, swishing en peerby. Daar kan men leuke en goedkope babyspullen op de kop tikken. Goed voor milieu en portemonnee.

Naar aanleiding van dit project lanceert De Bakermat op haar website een extra pagina ‘Duurzaam begint in de wieg’. Ouders worden er wegwijs gemaakt in de duurzame keuzes die ze kunnen maken.
Bron: De Bakermat
Relevante thema's: De Bakermat, duurzaam, babyverzorging, babyvoeding, luiers, mobiliteit

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be