Home > Artikel

Buuuh.. ik voel me zo misselijk

5 zwangerschapsgeheimpjes die niemand je vertelt maar die je wel moet weten

Onze journaliste Lobke herinnert zich haar beide zwangerschappen nog als gisteren. Niemand vertelde haar ooit de dingen die je liever niet wilt weten, toch zet ze 5 zwangerschapsgeheimpjes die niemand je vertelt maar die je wel moet weten even op een rijtje voor jullie:
 

1. Buuuuuuuh...ik voel mij zo misselijk
Dit is waarschijnlijk het eerste teken waaraan je voelt dat je zwanger bent: de verschrikkelijke misselijkheid! Zo heb ik het toch ervaren. Na vier dagen elke ochtend ‘kotsend’ boven de pot te hangen, wist ik het bijna zeker: “Ja, ik ben zwanger!”. Niet elke mum-to-be is ochtendmisselijk, soms word je gewoon ook spuugmisselijk overdag, ’s avonds, constant of misschien ook helemaal niet. Elke zwangerschap is anders, maar meestal gaat de misselijkheid beter vanaf de 13de zwangerschapsweek.

Enkele tips:- Leg een beschuitje op je nachtkastje. Eet dit op net voor je opstaat en waarschijnlijk gaat de misselijkheid instant beter. - Je zou de neiging hebben om ’s morgens niet te eten, maar probeer toch kleine beetjes te eten. Ontbijten is belangrijk want je moet goed zorgen voor dat kleine mensje in je buik.- Vermijd vettig eten, maar hier heb je sowieso geen zin in als je misselijk bent.- Zet een tas verse pepermuntthee of zuig op een pepermuntje.

 

2. Het zijn de hormonen...
Endorfine, adrenaline, progesteron...tijdens een zwangerschap gieren de hormonen door je lichaam. Ik herinner mij nog als de dag van gisteren dat ik op het ene moment dacht dat ik de wereld aan kon en op het andere moment stond te huilen of te schreeuwen tegen mijn Lief. Handig is dat je je zwangerschap steeds als excuus kan gebruiken. Geen enkele zwangerschap is trouwens hetzelfde. Het kan zijn dat je op je volgende zwangerschap heel anders reageert dan op deze. Die hormonen toch!

 

3. Hello #teamnosleep. Je nachtrust is voorbij...(voor enkele jaren)
Ik denk dat ik dit nog het ergste vond aan heel mijn zwangerschap en de maanden erna...de slapeloosheid. Aan het einde van mijn zwangerschappen kon ik niet meer slapen, omdat ik gewoon keivaak moest gaan plassen en omdat ik misschien zenuwachtig was voor de nakende bevalling. Ook de bewegingen van dat kleine mensje in je buik kunnen je nachtrust ernstig verstoren. Probeer toch die slapeloosheid aan te pakken met onderstaande tips, want na je bevalling zal je ook niet veel slaap meer hebben door je mini-me. Haha, dat hebben ze je niet verteld toen je je zwanger liet maken door je liefste hé? Gedaan met in de weekends lekker lang in bed blijven liggen of uitgaan tot diep in de nacht. Dat kleine lieve baby’tje zal je nodig hebben, mama!
Dit kan helpen tegen slapeloosheid:

- Een lekkere kop kamillethee of warme melk met honing drinken- Een wandelingetje in de buitenlucht maken net voor je gaat slapen

- Doe eens iets anders wanneer je voor de zoveelste keer ligt te woelen: lees een boek, bak eentaart of luister naar wat rustige muziek

- Start liever geen nieuwe projectjes in de laatste fase van je zwangerschap. Moeilijke cursussen, verbouwingen of verre reisjes kunnen je ’s nachts uit je slaap houden- Zowel tijdens je zwangerschap als na je bevalling is het belangrijk om overdag bij te slapen. Neem een siësta en haal verloren slaaptijd in.

4. Brandend maagzuur
Tegen het einde van je zwangerschap kan je dus behoorlijk veel last krijgen van maagzuur, omdat je vergrote baarmoeder tegen de onderkant van je maag drukt. Naast het innemen van medicijnen en anti-maagzuur siroopjes kan je het brandend gevoel in je keel verminderen door langzamer te eten, kamille-thee te drinken of iets onder je matras te leggen zodat je hoofd hoger ligt en het zuur minder omhoog komt.

5. Van aambeien, druk op je vagina, spataders tot krampen in je benen Bovengenoemde kwaaltjes kunnen soms echt lastig zijn en je loopt er ook niet zomaar mee te koop. Gelukkig is dit allemaal doodnormaal en kan je met enkele kleine ingrepen de ongemakken verhelpen. Druk op je vagina kan het gevolg zijn van bandenpijn. Vooral als je moe bent kan je hier last van hebben. Je baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door middel van banden. Die banden zijn te vergelijken met elastieken en rekken mee tijdens de zwangerschap. Door de groei van de baarmoeder wordt er aan de banden getrokken, dit is bandenpijn. Die pijn is een scherpe pijn die doortrekt naar je schaambot, tot zelfs in je vagina. Je voelt het in je onderbuik of aan de zijkant van je baarmoeder. Genoeg rusten is dan de boodschap.
 
Een beetje gênant misschien om het te hebben over aambeien, toch hebben heel wat mama’s in spe er voor en na hun zwangerschap last van. Het is belangrijk erop te letten dat je niet verstopt raakt, want persen is slecht voor aambeien. Voorkom ze:-Eet genoeg vezels en drink voldoende water. Vooral in fruit, groenten en granen zitten veel vezels.-Probeer naar het toilet te gaan als je drang hebt, te lang wachten maakt je stoelgang droger en harder. Toch last van aambeien? Koop dan anti-aambeienzalf of speciale zetpillen bij de apotheker.

Krampen in je benen met spataders tot gevolg? Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed toe waardoor je vaatwanden wijder worden. Zo heb je het gevoel dat je benen zwaar en opgezwollen zijn. Met enkele kleine veranderingen kan je spataders voorkomen.
Enkele tips tegen zware benen:
-Draag schoenen met een lage, brede hak die niet knellen.
-Loop regelmatig rond. Lang staan of zitten in dezelfde houding is niet bevorderlijk.
-Leg je voeten in bed wat hoger.-Vermijd warmte en hete baden en spoel je benen met koud water.
-Ga dagelijks een eindje wandelen of enkele baantjes zwemmen.-Eet meer calcium. Voeg daarom haver toe aan je ontbijt of eet meer bananen en melkproducten tijdens je zwangerschap.

Er zijn nog wel een paar geheimpjes die niemand je vertelt maar die we wel moeten weten! Ken jij er nog een paar? Laat ze weten via Facebook en deel ze met al je zwangere vriendinnen…

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be