Home > Artikel

7 duurzame tips voor je baby

Eerlijke en duurzame keuzes voor de verzorging van je kleine spruit

Als toekomstige ouders of kersverse mama of papa is het niet altijd gemakkelijk om eerlijke en duurzame keuzes te maken. Geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, kleding, mobiliteit, voeding...het kan allemaal anders met deze duurzame tips. 

1. Ga voor duurzaam speelgoed
Het moet niet altijd allemaal nieuw zijn, het moet vooral lang meegaan. Geef je baby kwalitatief speelgoed en laat voldoende ruimte voor creativiteit. Hou daarbij rekening met onderstaande tips:

  • Ga voor tweedehands speeltjes, speelgoed lenen en doorgeven
  • Kies houten speelgoed met een keurmerk
  • Nieuwe knuffels en popjes moet je eerst wassen om chemische resten te verwijderen
  • Koop niet te veel speelgoed. Laat voldoende ruimte voor fantasie
  • Vermijd goedkope prullaria geproduceerd in lageloonlanden
  • Koop geen plastic speelgoed waarin chemische weekmakers verwerkt zitten

2. Op stap zonder auto: het kan
Met het gezin op stap zonder wagen? Altijd een avontuur en heus niet zo moeilijk. My Fair Baby toont alle mogelijkheden voor fietsen met kinderen. Welke fietsen en toebehoren er bestaan bijvoorbeeld, of hoe je een fietsroute uitstippelt. Ontdek ook alles over autodelen, draagdoeken en reizen met het openbaar vervoer.

3. Duurzaam eten
Als het gaat over duurzaamheid, dan is moedermelk is de meest duurzame voeding voor je baby. De melk is gezond, altijd op de juiste temperatuur, je hebt op elk moment voeding bij de hand en er blijft geen verpakkingsafval achter. Voor de productie, het transport en de verpakking van kunstvoeding daarentegen zijn heel wat grondstoffen nodig. De eerste zes maanden heeft je kindje geen andere voeding nodig naast borstvoeding. Daarna kan je, in combinatie met vast voedsel, borstvoeding blijven geven zolang jij en jouw kindje het fijn vinden.
Geef de voorkeur aan verse, lokale, biologische groenten en fruit van het seizoen wanneer je baby vaste voeding begint te eten.
Tip: www.evavzw.be heeft een aanbod rond vegetarische voeding voor kinderen.

4. Herbruikbaar is duurzaam
Eigenlijk zijn de meeste verzorgingsproducten overbodig. De huid heeft immers van nature een zelfreinigende functie. Te vaak wassen of smeren kan de huid irriteren en allergieën veroorzaken. Herbruikbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpexemplaren. Op het einde van de rit kosten ze ook aanzienlijk minder. Check op www.ovam.be of je gemeente premies geeft voor de aankoop van herbruikbare luiers. Geen idee welke soorten herbruikbare luiers bestaan, hoe je ze gebruikt en waar je ze kan kopen? My Fair Baby vertelt je er alles over.

5. Tweede kleertjes
Fijn voor je portemonnee, goed voor het milieu en vaak gewoon ook heel origineel... De Gezinsbond organiseert overal in het land tweedehandsbeurzen. Ontdek verborgen schatten op rommelmarkten, tweedehandssites en in Kringwinkels, of experimenteer bij een van de vele ruil- en deelinitiatieven. Op bewustverbruiken.be vind je een overzicht van waar je tweedehands spullen kan kopen en verkopen.

6. Ga voor een duurzame geboortelijst
Voor je baby ter wereld komt, ben je druk in de weer met op te lijsten wat je baby allemaal nodig heeft. Ook die keuze kan ecologisch verantwoord zijn. Leg je geboortelijst bij een duurzame speciaalzaak met een breed assortiment aan ecobijtringen, milieuvriendelijke flesjes, fairtrade kleertjes, herbruikbare luiers en dekentjes uit milieuvriendelijke stoffen. (Web)winkels als Ecobaby, Super Green Me, Villa Kakelbont, Super Goods, Doekjes en Broekjes, Kudzu, Mister Mirko, De Kangoeroe, KIddybips, Klein Spook, De Luierhoek en Mama I geven de mogelijkheid om geboortelijsten samen te stellen. Meer verkooppunten vind je op ecoplan.be.

Hier vind je nog meer nuttige tips voor een duurzame geboortelijst.

7. Kies voor alternatieve doopsuiker
Lekkere alternatieven voor doopsuiker geven aan je bezoekers? Bijvoorbeeld: fairtrade koffieboontjes met een laagje melk- of fondantchocolade. Bij Coffeebreak kan je ze in grote hoeveelheden aankopen. Een andere zoete lekkernij zijn chocoladerepen van Oxfam Wereldwinkels, met daarrond een wikkel met de naam van het kind. Natur’Inov heeft een erg uitgebreid en lekker assortiment van chocolade. Hun assortiment bestaat uit verpakkingen van 200 gram, maar je kan hen zeker eens vragen of ze ook in bulk verkopen. Ook Belvas en Cavalier bieden een heel Fairtrade assortiment pralines, truffels en chocolade aan. Wie het graag gezond houdt, kan een mengeling van nootjes en blokjes gedroogd fruit geven, theezakjes en appels met daaraan een gepersonaliseerd label van de baby, of potjes zelfgemaakte confituur, appelmoes, rabarberpuree... Altijd een succes zijjn biologische sapjes in kleine flesjes met een eigen ontworpen etiket. Ook Oxfam verkoopt flesjes appelsap.

Dankjewel My Fair Baby voor deze nuttige tips! Alle andere tips zijn welkom! 
Illustratie: Katerina Voitko - www.runak.eu

 

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be