Home > Artikel

Jongens toch!

Column over jongens en meisjes

Lobke blogt op leukewereld.be over de leuke en minder leuke momenten van het moederschap. Sinds kort schrijft ze voor Mini elke editie een column vol mamamagie...

“Jongens toch!” zei ik laatst tegen mijn driejarige kleuterdochter Frauke toen ik haar wilde helpen bij het aantrekken van haar sandalen en ze het weer eens zelf wilde doen. “Ik ben geen jongen mama,” zei Frauke vol overtuiging. “Jongens hebben een piemeltje en meisjes hebben een gaatje. Ik ben toch een meisje!

Zo mooi als Frauke het verschil tussen jongens en meisjes al omschrijft, zo goed kan haar broer de verschillen tussen twee geslachten nuanceren terwijl hij zijn prinsessenkleed aantrekt over zijn voetbalpak en luidkeels ‘Let it gooooooooo’ meezingt. “Sommige jongens spelen met auto’s en sommige jongens spelen ook mama en papa hé mama!” Laat dat nu net één van hun favoriete rollenspelletjes zijn van de afgelopen maanden, moedertje en vadertje spelen. Frauke is dan de mama en Kobe is de papa. Onze poppenmama trekt mijn pumps aan en staat te koken in haar keuken en Kobe rijdt rond met zijn tractor om te gaan werken om tien minuten later van rol te wisselen en ook met pumps en een rokje rond te lopen en soep te maken. Als moeder gniffel ik en geniet ik stilletjes mee.

Ik kreeg eerst een zoon en dan een dochter, een koningswens. Toen ik voor het eerst zwanger was droomde ik van een dochter waar ik kleedjes voor kon naaien en poppen voor zou kunnen kopen. Wat was ik teleurgesteld toen de gynaecoloog vertelde dat ik een zoon zou krijgen. Gelukkig kreeg die teleurstelling een half uur later plaats voor gevoelens van oprechte gelukzaligheid wanneer ik zag hoe gelukkig mijn lief was bij het krijgen van zijn eerste zoon,. Hij begon al te dromen van vechtpartijen en voetbalmatchen met zijn echte jongen die niet met prinsessen zou spelen en al helemaal niet zou leren naaien.

Als ik er nu aan terugdenk, valt het op hoe hard wij onze kinderen van bij de geboorte al in het meisjes-en jongenshokje stopten, terwijl we bij het opvoeden van onze kinderen het ook proberen nuanceren en leren van onze eigen kinderen. Jongens mogen ook wenen en meisjes moeten niet altijd gepamperd worden. Ze mogen ook naar de judoles gaan en ravotten met hun vriendjes. En papa’s mogen helpen met de afwas, mama’s mogen dan weer gaan werken en moeten niet altijd thuis blijven om voor baby’s te zorgen.

“Hoe maak je eigenlijk kindjes mama?” vroeg Kobe afgelopen week. “Als mama’s en papa’s heel hard knuffelen, krijgt mama een dikke buik en komt er een baby,” legde onze papa vol overtuiging uit. Een minuut daarna stond hij te knuffelen met zijn zusje want ze wilden nog een kindje om mee te spelen. “En moet dat dan een broertje of een zusje zijn?, vroeg ik vol overtuiging. “Alletwee, want dat is toch hetzelfde hé mama?”

Zin om de andere columns te lezen? Ontdek ze elke maand in ons Mini Magazine, je vindt ons in de krantenwinkel of neem hier een abonnement.

Meer van dit? Lobke blogt over de leuke en minder leuke momenten van het mama zijn op leukewereld.be. Sinds kort schrijft ze voor Mini elke editie een column vol mamamagie...

Foto: De Klikmobiel

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be