Home > Artikel

6 dingen die je moet weten voor je gaat bevallen

Nadert de bevalling? Ben je benieuwd wat je mag verwachten en hoe het er echt aan toe gaat? Wij maakten een lijstje van dingen die je moet weten voor je gaat bevallen...

1. Waar je wilt bevallen

* Thuis
In Nederland is dat heel gewoon. Maar ook in België zijn er meer en meer mama’s die hier voor kiezen. Na mijn laatste bevalling zeiden de vroedvrouwen nog tegen mij dat ik even goed thuis had kunnen bevallen omdat het zo vlot gegaan is.

Voordelen: Thuis ben je in je veilige omgeving waardoor je automatisch veel meer op je gemak bent. Je weeën opvangen gaat erveel gemakkelijker. Je kan gaan en staan waar jij wil en alles doen waar je zelf zin in hebt. Je hebt thuis ook veel meer rust en tijd, zodat je bevalling zelf ook veel natuurlijker zal verlopen.
Nadelen: Mochten er zich toch complicaties voordoen, dan duurt het misschien even voor je in het ziekenhuis bent. Soms gebeurt het ook dat je na de geboorte alsnog naar de kraamkliniek moet omdat de nageboorte op zich laat wachten.

Tip: Ook al kies je voor een thuisbevalling, zet je koffertje voor het ziekenhuis altijd klaar, je weet maar nooit. Een doula (of een bevallingscoach) kan jou helpen om tijdens de bevalling op een niet-medische manier je emotioneel en fysiek bij te staan. Ideaal tijdens een thuisbevalling. Meer info? www.douladolfijn.be

* In een geboortehuis
Dit is een leuk alternatief voor mama’s die graag in een huiselijke sfeer willen bevallen, maar voor wie de stap naar een thuisbevalling nog te groot is.
Voordelen: Je bent er omringd door vroedvrouwen, die alle kennis hebben om je zwangerschap, bevalling en kraamzorg in goede banen te leiden. Ze luisteren aandachtig en begeleiden je zoals jij het wenst. Als je baby ter wereld is gekomen en de nodige verzorging heeft gekregen, kan je als nieuw gezinnetje rustig en in alle intimiteit samenzijn.
Nadelen: Het is enkel mogelijk voor gezonde vrouwen met een voldragen zwangerschap die probleemloos verloopt. De baby moet gezond zijn en in de juiste richting liggen met het hoofdje eerst. In het geboortehuis is geen gynaecoloog aanwezig. Treedt er een complicatie op, dan moeten de vroedvrouwen verplicht de hulp inroepen van een specialist. Bij moeilijkheden tijdens de bevalling regelen ze vervoer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Tip: Op www.geboortehuizen.be vind je een overzicht van alle geboortehuizen in België.

* Poliklinisch
Wie kiest voor  deze bevalling, gaat snel na de geboorte van haar kindje weer naar huis. Vaak ben je dezelfde dag al thuis, in ieder geval binnen 24 uur.
Voordelen: Als een ingreep nodig is, dan is het handig als je al in het ziekenhuis bent. Poliklinisch bevallen is een leuk alternatief voor wie op ziet tegen lang ziekenhuisverblijf. Bovendien is het financieel beter want je hebt minder ziekenhuisverblijfkosten en vooral bij een tweede, derde of vierde kind is het heerlijk om snel weer bij je gezin te zijn.
Nadelen: Bij een eerste kindje is deze keuze misschien minder evident, want in het ziekenhuis begeleiden de vroedvrouwen je de eerste dagen echt goed, vooral voor wie borstvoeding geeft.

Tip: 
Begeleiding thuis na de bevalling is een goede keuze. De eerste 5 dagen na de geboorte kan je dagelijks rekenen op een vroedvrouw aan huis, daarna kan je volgens je eigen behoefte de nazorg afbouwen. Voor het geld moet je het niet laten, want alle ziekenfondsen betalen tien raadplegingen 100% terug. Meer info vind je op www.vlov.be

* In een ziekenhuis
De meeste mama’s in België bevallen in een kraamkliniek en verblijven meestal 5 dagen op de materniteit als er geen complicaties zijn. Je kan best tijdens de zwangerschap het ziekenhuis al eens contacteren of er al eens binnen lopen om kennis te maken. Je kan eventueel al eens vragen hoe de bevalling en het verblijf zal verlopen en je kamer als reserveren. Vraag eventueel een informatiefolder over je kamerkeuze en het bijhorende kostenplaatje.
Voordelen: Op de materniteit is alles bij de hand, wat een gevoel van veiligheid kan geven. Bij een eerste kindje kan voor sommige mama’s een ziekenhuisverblijf een zaligheid zijn, de vroedvrouwen komen je helpen bij borstvoeding, eerste badje, eerste verzorgingen en een kinderarts volgt je kindje nauwgezet op. Voor mama’s die al kindjes thuis rondlopen hebben, kan dit verblijf een zekere rust bieden.
Nadelen: Een ziekenhuisverblijf kan ook erg vermoeiend zijn, zeker wanneer je veel kraambezoek ontvangt. Zeker wanneer je een zware bevalling achter de rug hebt en wel wat rust kan gebruiken. Wees in het begin streng voor jezelf en voor je bezoek en durf laten weten dat je te moe bent en liever hebt dat ze op een ander rustiger moment willen terugkomen. En als je het zelf niet durft zeggen, vraag dan aan de papa dat hij dit even meedeelt aan je liefste vrienden en familie. Ik herinner mijn eerste week na de bevalling van mijn eerste zoontje, als de meest vermoeiende week uit mijn leven. Rusten als het kan, is de boodschap!

2. Welk(e) standje(s) je wilt gebruiken tijdens het opvangen van de weeën
Je weeën opvangen is één van de grootste sportprestaties die een vrouw moet leveren in haar leven, zeg ik altijd. Een gouden tip: blijf zo lang mogelijk thuis voor de ontsluitingsfase. Want thuis kan je het beste ontspannen, kan je alle remmen loslaten en volledig jezelf zijn, je weet waar alles ligt of staat en alles waar je behoefte aan hebt, is bij de hand. Let in het begin gewoon niet te veel op je weeën te letten. Rust bevordert een vlotte bevalling!
Het wisselen van verschillende standjes heeft zo zijn voordelen: het maakt het opvangen van de weeën gemakkelijker, het geeft je meer controle en het zorgt ervoor dat je kindje gemakkelijker kan indalen in je bekken. En wanneer je kindje gemakkelijker indaalt, gaat de bevalling gewoon sneller.

Tip: Op www.degeboorteniss.wordpress.com klik je op de tag ‘BEVALLING’. Onder het artikel ‘De beste standjes: geboorteposities tijdens de bevalling’ vind je alle mogelijke standjes en posities om je kind op de wereld met tien gouden regels voor geboorteposities die je zeker eens moet lezen.


3. Hoe je wilt omgaan met de pijn van de weeën
Dat weeën pijn doen is een feit. Je hebt die pijn ook alleen als je bevalt en kan die met geen enkele andere pijn vergelijken. Sommige mama’s vinden de pijn goed te verdragen, andere vinden het niet om uit te houden. In het begin zijn je weeën meestal goed te verdragen. Ontspannen is de beste manier om de pijn te overwinnen. Ook een positieve instelling is belangrijk. Tel zoveel mogelijk af en denk aan je kindje dat je in je armen gaat hebben. 


4. Knip of scheur
Nog zoiets waar veel mama’s in spe zich zorgen over maken. Zal ik geknipt moeten worden of niet? En is een knip beter dan een scheurtje?
Een knip, ook wel episiotomie of epi genoemd, is een kleine chirurgische incisie die ervoor zorgt dat je vaginale opening vergroot wordt en dat de doorgang van je baby vergemakkelijkt wordt. De verloskundige zet de knip net voordat het hoofdje van je baby verschijnt. Een knip(je) voorkomt dat weefsels van je vagina scheuren, vermindert de druk op het hoofdje van de baby tijdens de geboorte en verkort de tweede fase van de bevalling. Zoals bij elke medische ingreep zijn er echter ook nadelen. Een scheurtje hoeft soms niet eens gehecht te worden en geneest vaak makkelijker dan een knip. Bij sommige vrouwen treedt een groter bloedverlies, infectie en pijn op. Een niet onbelangrijk nadeel is het ongemak bij het vrijen in de maanden na de geboorte is een ander veelgenoemd gevolg van een knip of scheurtje. Als je liever geen knip wilt, vertel je dit best ook op voorhand aan je verloskundige.


5. Foto's tijdens de bevalling: ja of nee? 
Wil je foto’s of een film maken tijdens of vlak na de bevalling? Denk goed na over wat je opgenomen wilt hebben hoe - met foto of video camera en door wie, want tijdens je bevalling zie je er waarschijnlijk niet op je charmantst uit. Wij hebben ervoor gekozen om tijdens de eerste bevalling foto’s te maken. Op het moment zelf vond ik dat niet zo leuk, maar achteraf ben ik superblij om dit moment nog eens te herbeleven. Leuk om weten, zwart-wit foto’s zijn minder bloederig dan kleurenfoto’s.


6. Bepaal wie er aanwezig mag zijn tijdens het mooiste moment van je leven
Natuurlijk wil je je partner erbij. Maar wat als je er alleen voor staat? Wie gaat er dan met je mee puffen en je ondersteunen? Misschien vind je het fijn om je eigen mama erbij te hebben? Of je beste vriendin, zus of schoonzus? Dit is zeker iets om over na te denken op voorhand, want tenslotte zien mensen je tijdens je bevalling op een heel intieme manier.Soms lopen er ook stagiaires of studenten rond op de materniteit. Zou je het erg vinden dat zij bij jou bevalling aanwezig zijn? Dit zijn allemaal zaken die je best op voorhand afspreekt. Ook als er complicaties zijn, is het belangrijk dat er iemand bij jou blijft, maar ook iemand die met je baby mee gaat. Niet leuk om over na te denken, maar wel super belangrijk.

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be