Home > Artikel

Gezonde voeding maakt gezond

Iedereen weet dat goede voeding, met voldoende vitaminen en mineralen essentieel is voor de gezondheid, de groei en de ontwikkeling van kinderen. Maar veel mensen realiseren zich niet dat voeding een rol speelt bij het genezen van zowel veelvoorkomende klachten als uitzonderlijke aandoeningen: van oorsmeer tot reflux, van driftbuien tot chronische buikpijn, van afwijkend sociaal gedrag tot angstigheid. In veel gevallen worden deze klachten veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen of negatieve reacties op specifieke voedselgroepen.
Er zijn maar weinig ouders die zich vanaf het begin voornemen hun kinderen geroosterd brood met hagelslag als ontbijt en crackers met chocopasta voor de lunch te geven, maar toch is dit steeds vaker de realiteit. Hoeveel ouders zo ‘afglijden’ is lastig te zeggen, ook omdat veel ouders zich ervoor schamen.

Hoe het begint

Het scenario van hoe een eetpatroon kan afglijden, begint rond het tweede levensjaar, wanneer de oververmoeide moeder haar gillende, rood aangelopen peuter toch maar dat koekje of snoepje geeft, zodat hij eindelijk stopt met schreeuwen. Gewoon als kleine troost op een dag dat het slecht gaat. Maar elk koekje, elk snoepje ziet een peuter als beloning. Ze smelten in de mond, passen fijn in de hand (voor maximale controle) en zijn als cocaïne voor kleine kinderen. Op de verjaardag van oma staat iedereen versteld van zijn voorbeeldige gedrag.

Geduldig nee blijven zeggen

Een veel gehoord argument is dat ruziemaken over eten juist eetproblemen veroorzaakt. Is die eeuwige strijd over wel of niet eten niet juist schadelijk voor het kind? En zo leggen goede moeders en vaders, omdat ze niet willen dat hun kind honger lijdt en ze geen geruzie willen, de basis voor een slecht eetpatroon. De tweejarige, die onder de chemische invloed is van al dat lekkers vol suiker en smaakstoffen en net heeft ontdekt dat hij keuzes kan maken, bepaalt vanaf nu zelf wat er op het menu komt. Er is maar één – radicale – oplossing: haal niets in huis wat je je kind niet wilt laten eten.

Kippen in de tuin

Goed eten is belangrijk, niet alleen voor de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam van je kind, het stelt je kind ook in staat gezond te leven, vol energie en met weinig ziekten. Misschien accepteer je het feit dat alle kinderen ziek worden. Maar een groot deel van veel voorkomende kinderkwalen zijn te voorkomen en te behandelen met voeding, voordat ze de ontwikkeling verstoren of resulteren in ernstiger medische problemen. En je hoeft daarom geen mosterdcompressen te leggen bij buikpijn of je een schuldgevoel laten aanpraten omdat je geen kippen in de tuin hebt lopen. ‘Je bent wat je eet’ is hoe dan ook nog steeds van toepassing.

Markante cijfers

Volgens de American Association is het aantal kinderen dat last heeft van overgewicht, astma, gedrags- en leerproblemen en andere chronische problemen tussen 1994 en 2006 met 14 procent toegenomen. Een gezondheidsprobleem wordt chronisch genoemd als activiteiten en school erdoor worden beperkt, of als het kind gedurende een periode van minimaal twaalf maanden medicijnen, speciale apparatuur of speciale therapieën nodig heeft. Een paar interessante cijfers van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid: 5 procent van de kinderen tussen 5 en 11 jaar heeft het afgelopen jaar elf of meer dagen school gemist wegens ziekte of letsel, 4 procent van de kinderen onder de 18 jaar heeft een voedselallergie en het percentage kinderen onder de 18 jaar met een voedselallergie is tussen 1997 en 2007 met 8 procent toegenomen. Eén onderzoek kwam met het resultaat dat regelmatig ontbijten significant helpt bij het bestrijden van stress en depressies. Dat klinkt aannemelijk. Het is logisch om te concluderen dat wanneer je de dag begint met goede voeding, je meer energie hebt en beter met stress om kunt gaan. Maar… Het onderzoek, gefinancierd door een fabrikant van ontbijtgranen, heeft niet bewezen dat je slimmer wordt en sterker haar krijgt als je in plaats van niet wél gaat ontbijten. Het gaf alleen aan dat mensen die ontbijten over het algemeen minder gestrest en depressief zijn. Misschien, zo merkte een criticus op, is ontbijten gewoon iets wat gelukkigere mensen vaker doen.
Relevante thema's: eetgewoonten, gezond, kleuter, ontbijt, snoep, ziekte

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be