Home > Artikel

5 voordelen van je baby dragen

Draagconsulent Sarah Van San wil mensen graag ondersteunen bij de zoektocht naar een passende drager en laten zien dat iedereen kan dragen. Want te vaak wordt ergonomisch dragen nog gezien als iets dat hoort te passen binnen een alternatieve kijk op opvoeding, maar dragen is zinvol en praktisch voor iedereen met jonge kinderen. Mini sprak met Sarah en zet voor jullie de 5 voordelen van je baby en/of kind dragen op een rijtje:

Oxytocine in een doekje
Dragen is hét MEDICIJN tegen babyblues en borstvoedingsproblemen. Dragen is gewoonweg handsfree knuffelen! Wanneer je zo dicht bij elkaar bent, komt er oxcytocine vrij: ook wel het knuffelhormoon genoemd. Hierdoor voelen zowel de drager als de baby zich veilig en geborgen. Het zorgt ervoor dat je lichaam beter recupereert na de bevalling. Het houdt de babyblues binnen de perken. Dankzij de extra oxcytocine is het ook het ideale middel om (moeilijk op gang komende) borstvoeding een extra boost te geven en je productie op pijl te houden en/of op te voeren.

Super HANDIG
Zo komen we bij het volgende puntje, je hebt je handen vrij! Zowel tijdens de knuffelmomenten in huis als wanneer je op stap gaat. Thuis kan je tijdens het hang-uurtje van je kleine spruit  toch nog even snel stofzuigen, of gewoon simpelweg even naar de wc, zonder je kindje huilend in de woonkamer achter te moeten laten. Je mini kan gewoon op de buik/rug blijven zitten en gezellige brabbelen/slapen terwijl je de dingen van alle dag doet. Maar helemaal handig wordt het pas als je naar de winkel of de stad gaat. Anders zit de auto zo vol met buggy-toebehoren, om maar te zwijgen over de plaats die de maxicosi inneemt in je winkelkar. Als je draagt, gebruik je de maxicosi gewoon voor hetgene hij bedoeld is: je kindje veilig in de auto te vervoeren. Aangekomen in de winkel gaat de baby in de doek/drager en heb je beide handen en je kar vrij voor de boodschappen! Op de markt of tijdens een festival (denk dan wel aan gehoorgescherming op maat van je baby) rijdt de buggy nergens vast en moet je kindje niet de hele tijd tegen benen aankijken: ze zitten lekker dicht tegen je aan (hun veilige have op de perfecte kijkafstand voor een jonge baby!) en kunnen mee genieten van de sociale contacten.

Baby's die gedragen worden HUILEN MINDER
Kleine baby's hebben ons nodig, om ons te laten weten dat er iets niet oké is (om welke reden dan ook) huilen ze. Het is de eerste maanden hun enige directe communicatie middel. Toch zijn er veel kleine signalen die huilen vooraf gaan. Zit je kleintje dichtbij je, dan kan je deze veel sneller opvangen, dan wanneer je baby ergens in een hoek van de kamer in de box ligt, of boven op zijn/haar kamertje. Hierdoor ben je het huilen vaak voor. Ook voelt je kindje je nabijheid, dus voelt het zicht veilig. Baby's die gedragen worden huilen veel minder dan kindjes die niet gedragen worden. (los van medische oorzaken natuurlijk – en minder betekent niet dat ze niet huilen)

Perfect voor PAPA's
Voor kersverse papa is het soms niet makkelijk om een plekje te vinden tussen alle voedingsmomenten en mama-baby-zaken in. Dragen is een perfect middel om te genieten van alle voordelen die al eerder genoemd zijn en zo ook je papa-gevoel aan te zwengelen. Het versterkt de band met je baby, je partner kan een extra dutje doen (de baby ligt toch knock-out te slapen bij papa) en je ziet er ook nog eens super hip uit, want dragende mannen zijn helemaal in de mode!

Het voelt GEWOON GOED
Dragen sluit aan bij al onze natuurlijke reflexen. Door te dragen kom je dichter bij jezelf en je baby. Het geeft je de kans als gezin dichter bij elkaar te komen en je leven met een mensje extra vorm te geven. Door de nabijheid bouw je een sterkere band op met je kind en zal je het beter begrijpen. Je baby zelf kan dan weer van dichtbij alle sociale contacten mee volgen en leert zo veel beter hoe alles in elkaar zit. Je kindje leert op jou te vertrouwen en weet dat jij er bent om voor hem/haar te zorgen. Kinderen die gedragen werden, hebben een voetje voor op het vlak van hechting. Geniet van het nieuwe ouderschap met je handen vrij!

Sarah Van San werkt als draagconsulente bij Draagzolder. “Ik wil met Draagzolder samen met ouders bouwen aan de verbinding tussen kinderen en hun omgeving, met extra aandacht voor een gezond hechtingsproces. Ik geloof dat dragen voor elke ouder en in heel veel verschillende situaties een goede keuze is. Er is zoveel op de markt om ergonomisch te dragen, dat er voor iedereen een draagwijze is die bij jullie past. Ik ga met veel plezier en enthousiasme met jullie op zoek! Voor meer informatie of ondersteuning rond dragen en/of hechting kan je steeds bij Draagzolder terecht. Bekijk ook regelmatig onze Facebook pagina voor aanvullende tips, weetjes en interessante links!”

Dankjewel voor dit interview Sarah! 

 

 

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be