Home > Artikel

Wat je altijd al wilde weten over je bevalling

Celia Ledoux jouw gids in babyland weet raad

Horrorverhalen lees je over bevallingen, terwijl het niet zo hoeft te zijn. Onze vrouw schakelde online gids in babyland Celia Ledoux in en lost enkele vragen op die je altijd al wilde weten over bevallen. 

1. Hoe kunnen we ons voorbereiden op de bevalling van ons kindje?
Een perfecte voorbereiding bestaat wellicht niet. Een geboorte is zoals alles soms onvoorspelbaar, en een baby'tje en je relatie al helemaal. Maar je kan je voorbereiden op scenario's. Dé aanraders zijn cursussen en boeken die je geen rolletje of methode voorschrijven, maar je juist het scala aan keuzes tonen en de manier waarop je mag en kan kiezen. En als je borstvoeding wil geven, is een goede cursus echt een aanrader. Voeden is niet moeilijk, maar er circuleren bij ons veel fabels en slechte raad - zelfs bij hulpverleners.

2. Wat zou je elke zwangere mama willen vertellen vlak voor ze gaat bevallen?
Het is jouw bevalling, hoe ze ook loopt. Wat men je ook laat verstaan, jij maakt de keuzes. Natuurlijk is overleg prettig. Maar niemand mag je- zelfs wettelijk- iets opleggen. En als je instinct  je iets vertelt, is dat meestal nuttig. Een algemenere tip? Neem vooraf goed de tijd om af te tasten hoe je je echt het lekkerst en ontspannendst voelt. Bevallen is een intieme zaak, net zoals een baby maken dat is. Alvast voor achteraf: je hebt het goed gedaan. Dit is een passagerite waarin niemand faalt. Hoe het ook loopt. Ten slotte: veel angst bij ons is cultureel. Je bent hiervoor gemaakt en hierop gebouwd. Een geboorte loopt meestal gewoon goed.

3. Hoe kunnen we volgens jou zo pijnloos mogelijk bevallen?
Dat is een tricky vraag :). Hoe je je ook voorbereidt, je hebt geen garantie op pijnloos bevallen. Maar ik heb nog niemand spijt horen hebben van het lezen van 'Guide to childbirth van Ina May Gaskin, van 'Bump' van Kate Evans, of 'Hypnobirthing' van Marie Mongan. Dat laatste heeft mij een pijnloze geboorte gezorgd. En je kan natuurlijk bij mij langskomen. In 'klaar voor de geboorte' help ik je.

4. Je hebt zelf twee bevallingen achter de rug, hoe herinner jij zelf je eigen bevallingen?
De eerste was langgerekt, pijnlijk, duurde drie dagen. Uiteindelijk is mijn kindje 'gewoon' thuis geboren. De vroedvrouw was weggegaan op de tweede dag en kwam net op tijd aan. Goede begeleiding is belangrijk. Daarna voelde ik me wat verweesd, maar gaandeweg ook trotser. Ik kon dit. Zelfs alleen. Zelfs zo.
De tweede keer wilde ik het wel anders. Ik zocht een vroedvrouw die ik als een moeder vertrouwde, besloot dat ik sowieso in bad wou bevallen. Ik tastte af wat me echt vertrouwd deed voelen. En hoewel ik lachte over het idee van pijnloos bevallen, leverde het boek 'Hypnobirthing' mij dat wel op. Ik keek een serie die ik goed vond, helemaal alleen, luisterde vooraf uitgekozen muziek. Doordat ik geen pijn voelde- alleen dat er 'iets' gebeurde- belde ik de vroedvrouw vrij laat, dus ze was net op tijd. Maar toch voelde het heel anders. Ik raakte nog net in bad, waar mijn kindje meteen geboren werd. Ik pakte hem zelf uit het water, een magisch moment om de eerste te zijn die je kindje op de wereld in je armen heeft. Ik voelde niets van de machteloosheid en angst van de eerste keer. Wel benieuwdheid, ontroering, kracht, ik was blij en voelde veel liefde...

5. Wat moet elke pas bevallen mama weten volgens jou?
Ook na de geboorte is het jouw kindje. Iedereen mag zijn visie geven. Maar jullie zijn kapitein op jullie boot.

Meer hulp nodig?
Celia Ledoux is schrijfster, columniste én mama. Ze helpt jou van je zwangerschap, geboorte en babytijd te genieten met iBaby.help, jouw online gids in Babyland! 

Copyright foto: Bob Van Mol

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be